În timpul sarcinii, corpul tău va trece în mod firesc prin anumite transformări și adaptări care te pot surprinde sau îți pot cauza din când în când neplăceri. Vorbim despre 𝐝𝐮𝐫𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐞, 𝐜𝐫𝐚𝐦𝐩𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐮𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞, 𝐨𝐛𝐨𝐬𝐞𝐚𝐥𝐚 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐚̆, 𝐮𝐦𝐟𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐢𝐜𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐩𝐚𝐭̧𝐢𝐚. Deși nu e nimic anormal în aceste situații, există soluții pentru a te simți cât mai bine în pielea ta de viitoare mămică. Cuvintele cheie: exercițiul fizic și masajul.
𝘾𝙚 𝙩𝙧𝙚𝙗𝙪𝙞𝙚 𝙨𝙖̆ 𝙨̦𝙩𝙞𝙞 𝙙𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙜𝙞𝙢𝙣𝙖𝙨𝙩𝙞𝙘𝙖 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙜𝙧𝙖𝙫𝙞𝙙𝙚?
Încă din trimestru al II-lea de sarcină, se recomandă să începi un program ușor de exerciții fizice. O rutină de mișcare te va face să te simți mai ușoară și mai energică, în primul rând. Totodată, exercițiile te pregătesc pentru travaliu şi naştere, îmbunătățindu-ți controlul muscular și respirator. Observațiile clinice arată că femeile cu o condiţie fizică bună înainte de naştere se refac mai repede şi au parte de o naştere mai rapidă şi mai uşoară!
𝘾𝙖̂𝙣𝙙 𝙨𝙖̆ 𝙞̂𝙣𝙘𝙚𝙥𝙞 𝙜𝙞𝙢𝙣𝙖𝙨𝙩𝙞𝙘𝙖 𝙥𝙧𝙚𝙣𝙖𝙩𝙖𝙡𝙖̆?
Dacă nu ai o sarcină cu risc și ai acordul medicului obstetrician, poți începe oricând după 12 săptămâni de sarcină încheiate.
Vino regulat, chiar și spre sfârșitul sarcinii și mai ales atunci, căci articulaţiile şi ligamentele pelvisului se înmoaie pentru a pregăti travaliul şi favorizează apariţia leziunilor musculare sau articulare.
𝘾𝙚 𝙛𝙚𝙡 𝙙𝙚 𝙨𝙥𝙤𝙧𝙩 𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙗𝙚𝙣𝙚𝙛𝙞𝙘?
Orice formă de mișcare în timpul sarcinii trebuie să fie supravegheată de un specialist, care te va îndruma și te va ajuta să îți cunoști mai bine corpul. În cadrul Clinicii Kinesis Care 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐱𝐞𝐫𝐜𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐢𝐦𝐞𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐫𝐜𝐢𝐧𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐢 𝐦𝐚̆𝐦𝐢𝐜𝐢. Programul include exerciții ușoare de relaxare (streching), de îmbunatățire a capacitații respiratorie și tonifiere musculară.
𝘿𝙚 𝙘𝙚 𝙨𝙖̆ 𝙛𝙖𝙘𝙞 𝙢𝙖𝙨𝙖𝙟 𝙞̂𝙣 𝙩𝙞𝙢𝙥𝙪𝙡 𝙨𝙖𝙧𝙘𝙞𝙣𝙞𝙞?
Masajul este un mod minunat de a te relaxa și a-ți îmbunătăți tonusul fizic și psihic, iar beneficiile sale sunt numeroase:
- creşte aportul de oxigen şi substanţe nutritive la nivelul celular al mamei şi al bebeluşului: tu ai mai multă energie, iar bebe este hrănit mai bine;
- creşte circulaţia locală şi ţine sub control tensiunea arterială;
- elimină retenţia de lichide;
- face dispărute încordarea, tensiunea musculară și crampele;
- combate durerile de cap, gâtul înțepenit, durerile de spate și picioarele umflate;
- te ajută să dormi mai bine;
- creşte elasticitatea musculară;
- armonizează secreția hormonală;
- îți pregăteşte musculatura pentru o naştere cât mai uşoară.
Dacă nu ai restricții de la medicul tău obstetrician, masajul și kinetoterapia prenatală este sigură și benefică atât pentru tine cât și pentru copil.